Kuinka saada uutiskirjeelle tilaajia?
Kuinka saada uutiskirjeelle tilaajia?

Kuinka saada uutiskirjeelle tilaajia?

Inka Partanen
13.1.2023

Kuinka kerrytetään uutiskirjeelle tilaajia?

On helppo kuvitella, että uutiskirjeen tärkein menestystekijä on sen sisältö: kiinnostava sisältö vetää puoleensa tilaajia, lukijoita ja asiakkaita ja siten tuottaa tietysti hyviä tuloksia, vai mitä? Väärin.

Jo ennen kuin kohdeyleisösi  tietää mitään uutiskirjeesi mahtavasta sisällöstä, voit pilata kaiken parilla kriittisellä virheellä. Ja kääntäen: näillä ratkaisevilla askelilla voit saada uutiskirjeesi lentoon.

Miksi uutiskirjeitä tilataan

5 tärkeintä syytä

    1. Tilaajalle luvatut alennukset tai tarjoukset
    2. Kiinnostava sisältö
    3. Pääsy rajattuun sisältöön, esim. tietopaketti tai verkkokurssi
    4. Tuoteuutisten tai -päivitysten seuraaminen
    5. Brändiuskollisuus

Uutiskirjeen hissipuhe eli miksi uutiskirjeesi kannattaa tilata?

(  ) Haluan saada sähköpostiini tarjouksia ja ajankohtaista tietoa 

Jos uutiskirjeesi lupaus mahdolliselle tilaajalle on kokonaisuudessaan tämän kaltainen, on turha odottaa mykistävää kasvua. Erittäin tärkeä vaihe uutiskirjeen kasvu-uralla onkin se, että mietit tarkkaan uutiskirjeesi “hissipuheen” ja rakennat sille napakan laskeutumissivun. Hyvä hissipuhe on uutiskirjeelle yhtä tärkeä kuin liiketoimintasuunnitelma sijoittajia etsivälle yritykselle. Potentiaalisen tilaajan pitää vakuuttua uutiskirjeen arvosta, sillä et halua kerryttää vääränlaisia tilaajia etkä aiheuttaa tilaajalle pettymyksiä.

Sanomatta lienee selvää, että uutiskirjeen myyntipuhe pitäisi saada mahtumaan jokaiseen tilanteeseen, jossa uutiskirjeen tilaaminen on mahdollista. Sen pitää siis oikeasti olla tiivis ja tehokas, mutta toki voit laskeutumissivulla kuvata sisältöä tarkemmin tai linkittää vaikka aiempiin uutiskirjeisiin.

Uutiskirjeen hissipuhe tarvitsee näitä eväitä

    • Kenelle uutiskirje on tarkoitettu?
    • Miten usein uutiskirje lähetetään?
    • Sisällöstä lukijalle tuleva hyöty
    • Erottuminen muista vastaavista uutiskirjeistä tai kilpailijoista
    • Mahdollinen personointimahdollisuus (Minua kiinnostaa…)
    • Myy hyöty, esim. tilausporkkana

Uutiskirjeen tilaajien houkuttelu tarjouksilla

Onko fiksua houkutella kävijöitä tilaamaan uutiskirje tarjoamalla alennuksia tai etuja? Kyllä ja ei. Uutiskirjeen tilausta kannattaa ehdottomasti kannustaa porkkanalla – etenkin jos pelkkä sisältö ei tarjoa lukijalle merkittävää ja suoraa hyötyä. Erilaiset tarjoukset ja alennukset ovat ylivoimaisesti suosituin syy tilata yritysten uutiskirjeitä.

Ole kuitenkin tarkkana, että porkkana ei tuo sinulle vääränlaisia uutiskirjetilaajia. Hyvä tarjous palkitsee parhaita asiakkaita, ei syö tuotteesi katetta ja sitouttaa pidemmäksi aikaa. Siksi myös tarjousporkkanan kyljessä pitää kuljettaa uutiskirjeen hissipuhetta kokonaisuudessaan. 

Esimerkkejä suosituista ostokannusteista uutiskirjeen tilaukseen:

  • Alennus-% tai alennus-€ (mahdollinen minimitilausraja)
  • Ilmainen kotiinkuljetus tai postitus
  • Kaupanpäällinen
  • Alennus seuraavasta ostosta
  • Paljousalennus (osta kaksi, saat kolme)

Asiakas, joka tilaa uutiskirjeen sen sisällön vuoksi on sitoutuneempi ja pitkäaikaisempi kuin tarjouksen vuoksi uutiskirjeen tilannut. 

Mistä ja miten saan lisää tilaajia uutiskirjeelle?

Yleisin ja tehokkain tapa kasvattaa uutiskirjeen tilaajakuntaa on sen kytkeminen edellä kuvattuun tapaan erilaisiin ostokannusteisiin. Älä kuitenkaan tyydy tähän. Suhtaudu uutiskirjeeseen kuten mihin tahansa tarjoomassasi olevaan tuotteeseen, sillä se ei ole vain markkinointisi kanava vaan ansaitsee myös omat markkinointitoimenpiteensä. 

Oikotietä onneen ei kuitenkaan ole, vaikka kiusaus siirtää esimerkiksi arvonnassa kertynyt osoiterekisteri uutiskirjeen tilaajien laariin olisi polttava. Erityisesti kuluttajille suunnattu markkinointiviestintä edellyttää, että tilaaja on yksiselitteisesti antanut luvan viestien lähettämiseen. Yrityksille suunnatussa viestinnässä lähestymistä on mahdollista tehdä hieman joustavammin pelisäännöin. Molempiin pätee kuitenkin se, että ani harva vastaanottaja ilahtuu säännöllisistä viesteistä, joita ei ole tilannut. 

Uutiskirjeen tilaajamassaa voi kartuttaa

  • Orgaanisesti: sisällön kehittäminen, hissipuheen jalostaminen, laskeutusmissivun ja sivujen hakukone- ja käyttöliittymäoptimointi, omien asiakasrekistereiden hyödyntäminen
  • Markkinoinnilla: mainoskampanjat, kisat, sosiaalinen media
  • Kannustimilla, ks. edellä
  • Vertaissuosittelulla: kutsu kaverisi mukaan, jaa, palkitseminen näistä
  • Muut keinot (ei suositeltu): ostetut osoitelistat

Miksi uutiskirjeitä perutaan?

Uutiskirjeen peruutusmäärät ovat tyypillisesti hyvin alhaisia, yleensä prosentin tai parin luokkaa. Tämä on puolittain hyvä uutinen, sillä kun olet saanut yleisösi tilaamaan, poistumaa ei kovin helposti tule ja melko pienillä markkinointitoimenpiteillä tilaajien porukka kasvaa kyllä enemmän kuin poistumaa tulee.

Tilaajien aktiivisuutta on silti syytä seurata tarkasti ja listoilta kannattaa poistaa tilaajia, jotka eivät ole heilauttaneet mitään tavoitemittariasi aikapäiviin, sillä tyypillisesti ei-enää-kovin kiinnostunut tilaaja vain antaa sähköpostin laulaa ja uutiskirjeidesi hautautua mailiboksiinsa tai jopa suoraan roskapostisuodattimiin.

Jos datasi ja työkalusi vain riittävät, tilaajamassa on ehdottomasti syytä siivota näistä hiljaisista poistujista esimerkiksi puolen vuoden reagoimattomuuden jälkeen. Vaihtoehtoisesti lähetä viesti, jossa varmistat, haluaako tilaaja yhä kuulla yrityksestäsi. Passiviset seuraajat saavat toki mukavasti muistutuksia brändisi olemassaolosta. Toisaalta jossain vaiheessa turha posti alkaa väistämättä ärsyttää – ja tällä välin et ole hyötynyt tästä “lukijasta” mitään.

Miksi uutiskirjeitä perutaan –

5 yleisintä syytä

    1. Liikaa viestejä tältä yritykseltä
    2. Sisältö ei ole kiinnostavaa 
    3. Sisältö ei vastaa odotuksia
    4. Sisältö ei sovellu minulle 
    5. Sisältö on liian myynnillistä
Voittamo Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kaipaatko tukea uutiskirjeen synnyttämiseen tai jatkokehitykseen?

11 + 8 =